Starostlivosť o psie labky v zime

Ulice sú v zime často pokryté posypovou soľou, ktorá sa používa na roztopenie ľadu a snehu na chodníkoch. Ak spozorujete, že váš pes kríva po prechádzke, pravdepodobne je zato zodpovedná soľ na zemi. Opakované vystavenie posypovej soli môže spôsobiť popraskanie a podráždenie pokožky. To môže spôsobiť zápal na vankúšikoch, bolestivé ekzémy, hnisavé kožné zápaly, neschopnosť chodiť a v horšom prípade aj infekciu. Je dôležité si uvedomiť, že soľ nemá negatívny vplyv len na labky vášho psa, ale aj na jeho vnútorné orgány. Niektorí psi sa dokonca môžu pokúsiť olizovať soľ zo svojich labiek, pretože ju môžu považovať za atraktívnu chuť. To môže viesť k otrave cestnou soľou, čo je vážny stav, ktorý treba okamžite riešiť. labky

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete predchádzať suchej a popraskanej pokožke u psích labiek. Prvým je zabezpečenie dostatočného príjmu tekutín pre vášho psa a udržanie správneho pitného režimu. Počas zimy môže pomôcť aj používanie zvlhčovača vzduchu, ktorý zvlhčuje suchý vzduch v interiéri. Dôležitou súčasťou je aj starostlivosť o pokožku labiek, napríklad použitie balzamu na psie labky. Ak nemáte prístup k tomuto prípravku, môžete použiť aj bežnú vazelínu alebo kokosový olej. 

Dôležité je tiež umývanie psích labiek po každej prechádzke teplou vodou a uterákom. Pri prechádzkach počas zimy je dôležité dbať na to, aby boli čo najkratšie. To platí najmä pre šteniatka, krátkosrsté plemená a staršie psy. No ani dlhosrsté plemená to v zime nemajú jednoduchšie. Dlhšia srsť medzi prstami na labkách je náchylná na tvorbu ľadových guličiek. V prípade potreby môžete zvážiť aj kúpu psích čižmičiek, ktoré chránia labky. Je však dôležité nechať psa zvyknúť si na čižmy a postupne ich používať po byte. 

Ak si všimnete príznaky otravy soľou ako vracanie, hnačky, záchvaty, slabosť alebo ťažkosť s dýchaním je dôležité vyhľadať veterinárnu starostlivosť čo najskôr.