Prvá pomoc alebo psia lekárnička

Obrázok1

Lekárnička je dôležitá vždy keď je domáce zviera ďaleko od okamžitej pomoci či už ste sa vybrali na túre alebo na dovolenku. Je lepšie byť pripravený a mať lekárničku po ruke, ktorá Vám ušetrí stres a psíkovi utrpenie.  Lekárničku si viete zakúpiť aj v celku, ale oveľa praktickejšie je si ju vyskladať sám. Čo by mala psia lekárnička obsahovať, aby ste v nej našli prvú pomoc?  

 

 

 Základom sú obväzy, samo držiaci obväz, vatové guličky alebo tampóny, sterilná absorpčná gáza, nožnice s tupým koncom, pinzeta, teplomer, dezinfekčný roztok alebo gél, Telefónne číslo, názov kliniky, adresa vášho veterinárneho lekára, ako aj miestnych veterinárnych pohotovostných ambulancií.

  

Obrázok 2

 

Povrchové zranenia a rezné rany 

Zraneniu sa nevyhýbajú ani psíkovia, môže dôjsť napríklad k poraneniu labiek o ostré predmety, ktoré sú porozhadzované v prírode.  Medzi základné veci, ktoré sa Vám môžu hodiť pri takýchto zraneniach je dezinfekčný roztok, gél alebo sprej, ktorým ranu vyčistíte. Následne ju  gázou obviažete a zafixujeze ju ešte samodržiacim obväzom. V prípade poranenia labiek sa užitočnou javí aj psia papučka. Náš typ na dezinfekčný roztok je Betadine alebo vetrinol. 

 

 

Tráviace ťažkosti

Stres alebo zmena prostredia dokáže ovplyvniť psíkov a najčastejším prejavom sú hnačky či iné tráviace problémy. V lekárničke a teda vždy po ruke sa hodí mať probiotikárehydratačné prípravky a  prípravky na zastavenie hnačky. Výborným pomocníkom pre prípad núdze je Entero zoo gél, pôsobí nie len pri tráviacich problémoch, ale aj pri potenciálnych otravách. Niektoré druhy probiotík, alebo liekov na zastavenie hnačky sú dostupné aj v jednotlivých malých baleniach ( sáčkoch). Je to veľmi praktické napríklad na cesty, dovolenky či rôzne výlety.

My odporúčame Entero zoo gél, probiotikáAptus attapectindia dog tableta

 

Antiparazitiká 

Každý správny psíčkar aplikuje antiparazitnú ochranu na psíka pravidelne. Čo sa Vám ale určite môže v lekárničke hodiť je pinzeta alebo háčik na odstránenie prípadného kliešťa. Ak trpí psík alergiami, je dobré mať poruke aj lieky. Napríklad antihistaminiká pri uštipnutí včelou. 

Obrázok 3

 
Ďalšie dôležité doplnky

Môže sa Vám zísť aj teplomer alebo prípravky na čistenie očí alebo ušiek. Nezabúdajte ani na lieky, ktoré psík berie pravidelne

Netreba zabúdať, že prípravky v psej lekárničke sú prvou pomocou v prípade zranení, úrazov alebo chorôb. Lekárnička môže byť v týchto prípadoch niekedy aj životne dôležitá, hlavne ak sa ocitnete v situácií, kde nie je okamžite dostupná veterinárna pomoc. Všetky pomôcky Vám pomôžu pri prvotnom ošetrení, následne ale odporúčame, podľa stavu núdze, obrátiť sa na veterinárneho lekára. Odporúčame si skontrolovať balenie každých pár mesiacov, aby ste sa uistili, že nič nevypršalo alebo nie je potrebné to vymeniť.