Hypertermia u psov a mačiek: Ako sa vyhnúť tomuto "horúcemu" problému ?

Letné mesiace prinášajú so sebou nielen slnečné dni a dovolenky, ale aj nebezpečné riziko hypertermie u našich miláčikov.

Zoznámte sa s hypertermiou

Hypertermia, alebo prehriatie, sa obvykle definuje ako stav, keď telesná teplota zvieraťa prekročí 39,5 stupňov Celzia. Veľmi vážne následky môže mať telesná teplota nad 41 stupňov Celzia, čo môže viesť k postupnému zlyhávaniu orgánov a dokonca ohroziť život zvieraťa. 3

Príznaky hypertermie

U psov a mačiek môžu zahŕňať nadmerné pocity tepla, vyčerpanie, rýchle dýchanie, zvracanie, hnačku a zvýšenú tepovú frekvenciu. Ak si všimnete niektorý z týchto príznakov u vášho zvieraťa, nezúfajte! Máme pre vás tipy, ako im pomôcť! Prvá vec, ktorú môžete urobiť, je presunúť svoje zviera na chladné miesto. Môže to byť tienisté miesto v dome alebo vonku, kde je príjemný vánok. Potom môžete začať chladiť svoje zviera studenými obkladmi. Jednoduchý spôsob je použiť vlažné uteráky a jemne ich prikladať na telo vášho miláčika. To im pomôže schladiť sa a znížiť ich telesnú teplotu.

Prinášame Vám niekoľko tipov, ako ochrániť svojich psíkov a mačičky pred prehriatím

  1. Voda je základom - Ak sa chystáte von so psom alebo mačkou, nezabudnite so sebou vziať dostatok vody.
  2. Fyzická aktivita - Vyhnite sa fyzickej aktivite so svojím štvornohým priateľom  počas najteplejších hodín dňa. To znamená, že vaše zvieratko by malo mať siestu a relaxovať v tieni, keď slnko svieti najviac.
  3. Preprava autom - Pamätajte, nikdy nenechávajte svojho chlpatého kamaráta v horúcom aute! Je to ako sauna na kolesách a určite nie je miestom pre vaše zviera.
  4. Chladiaci obojok je must-have - Ak chcete svojmu psíkovi alebo mačičke dopriať niečo extra chladného, investujte do chladiaceho obojku. Okrem toho, že sa váš miláčik osvieži, bude aj štýlový!
  5. Vodné hry pre zvieratá - Ak máte doma zvieratko, ktoré miluje vodu, vytvorte mu mini bazénik, kde sa môže osviežiť a zabaviť sa zároveň. Skvelý spôsob, ako udržať svojho psíka alebo mačičku v chlade.
Nezabudnite tiež na to, že zvieratá majú rôzne spôsoby, ako sa ochladiť, napríklad lízať si labky alebo váľať sa v chladnej tráve.

2

 

Liečba hypertermie

Pri zvieratách môže byť náročná a vyžadovať odbornú pomoc veterinára. Veterinár môže zistiť príčinu hypertermie a predpísať liečbu. Liečba môže zahŕňať intravenóznu hydratáciu, chladiacu terapiu alebo lieky na zmiernenie príznakov.

4 

V prípade akýchkoľvek pochybností o zdravotnom stave vášho zvieraťa, neváhajte kontaktovať svojho veterinára. Pamätajte, že prevencia je vždy lepšia ako liečba, a že starostlivosť o zviera je zodpovednosť, ktorú nesmieme podceňovať.

Tím Abov